Používaním navigácie na tejto webovej stránke súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám umožňujú merať návštevnosť našej stránky, navrhovať vám obsah a reklamy prispôsobené vašim oblastiam záujmu a zdieľať informácie so sociálnymi sieťami.
Viac informácií a nastavenia cookies.

Umenie tvoriť dokonalosť. Dáme Vám do rúk to najlepšie.

WMF prevádzkuje jednu z najväčších kováční na nože v Nemecku, ktorá sa nachádza v malom mestečku Hayingen. Výroba tam začala v roku 1962 výrobou nožov na stolovanie. Od roku 1977 sa však továreň špecializuje na výrobu vysoko kvalitných kuchynských nožov, ktoré sa stali svetovo známym produktom značky WMF. Vysoká kvalita spracovania a rastúca popularita WMF nožov viedla v roku 2016 k rozšíreniu továrne, čo umožnilo uspokojiť dopyt a udržať najvyššie výrobné štandardy kombinujúce tradičné remeselné spracovanie a najnovšie technológie.

Nože WMF článek.jpg

Technológia WMF Performance Cut

 Nože WMF zostávajú ostré oveľa dlhšie vďaka jedinečnej technológii Performance Cut. Tento jedinečný proces brúsenia čepele, využívajúci laserové meranie a najmodernejšie brúsky, zaručuje najvyššiu presnosť uhla a tvaru ostrenia. Okrem toho sú WMF nože podrobené viacstupňovému procesu kalenia, aby sa dosiahlo najvyššej pevnosti a trvanlivosti. Výsledkom je, že akýkoľvek kuchynský nôž, vyrobený touto technológiou, zostane mimoriadne ostrý dlhšie než štandardné kuchynské nože. Ďaleko presahujúce štandard rezného výkonu.

Každý nôž má svoju vlastnú funkciu, takže stojí za to si ho vybrať podľa svojich potrieb.

Klasický nôž šéfkuchára s čepeľou dlhou 20 cm, je ideálny na krájanie surovín rytmickým hojdacím pohybom. Alternatívou k nemu je širší a oveľa menej zakrivený nôž Santoku, ktorý krája ľahkým tlakom po celej čepeli. K sekaniu môžete použiť nôž čínskeho šéfkuchára. Výhodou týchto troch nožov je, že môžete nakrájané ingrediencie preniesť na širokej čepeli rovno do hrnca alebo panvice.
 
Dokonalým doplnkom vašej kolekcie bude univerzálny nôž s dĺžkou čepele 15 cm alebo ešte s kratšou čepeľou. Umožní vám tiež urobiť hlboké rezy, napríklad do mäsa pred vyprážaním. Krátka, rovná čepeľ noža na zeleninu je najvhodnejšia pre porciovanie zeleniny, pretože je stabilná a dobre padne do ruky. Pokiaľ ide o prípravu mäsa a rýb, ideálnym nástrojom sú filetovacie a vykosťovacie nože. Vďaka štíhlym a pružným čepeliam sa tieto nože pohybujú dobre po kostiach alebo šľachách. Lúpacie nože možno ľahko identifikovať podľa krátkej, zakrivenej čepele v tvare "zobáka", ktorá nasleduje zakrivenie ingrediencií, ako sú napr. jablká.

18_9164_6032_400.jpg
Skladovanie a údržba

1. Čistenie
Po použití je potrebné nôž očistiť a osušiť ručne, najlepšie handričkou z mikrovlákna. Poznámka: Nože neponárajte do vodného kúpeľa ani ich nedávajte do umývačky. Hoci je väčšina nožov vhodná do umývačky, existuje riziko tvorby hrdze na čepeli. Okrem toho sa čepele pri náraze na príbory alebo iný riad rýchlo otupia.
 
2. Skladovanie
Kvalitné nože by nemali byť voľne uložené v zásuvke na príbory: ich kvalita klesá, keď na seba čepele narážajú a rýchlejšie sa tak otupia. Lepšie a bezpečnejšie je skladovanie v bloku alebo na magnetickej lište na nože, kde sú vždy po ruke a zároveň dobre chránené. Bloky na nože sú k dispozícií v mnohých variantoch, aby vyhovovali každej kuchyni.
 
3. Ostrenie
Starostlivosť o kvalitný nôž zahŕňa aj pravidelné ostrenie, aby sa zabránilo otupeniu. Všetko, čo potrebujete, je ocieľka a trochu praxe. Ale buďte opatrní: s týmto nástrojom môžme brúsiť len nože s hladkým ostrím; nože s vlnitým ostrím nie sú k ostreniu ocieľkou vhodné.

Krájanie

Nôž ukáže svoje schopnosti, keď sa na krájanie použije príslušná technika. Tip: Ostré čepele sú citlivé. Najvhodnejšou krájacou doskou sú dosky zo syntetického materiálu, dreva alebo bambusu.

Lopáriky zo skla, mramoru, porcelánu, keramiky atď sú nevhodné, pretože je ich materiál výrazne tvrdší ako čepeľ a čepeľ otupí.

Aké nože stojí mať za to v dobre vybavenej kuchyni?

Či už ide o krájanie paradajok, lúpanie jabĺk, porcovanie mäsa alebo sekanie byliniek, mať správny nástroj je pri príprave ingrediencií dôležité. Nie každý nôž je vhodný na každú prípravu. Ktoré nože naozaj potrebujete, záleží na vašich individuálnych preferenciách a frekvencii používania. Náš kontrolný zoznam je navrhnutý tak, aby vám pomohol zostaviť si vlastnú sadu nožov na jednoduchú prípravu každého jedla.
 
Medzi absolútne základné vybavenie každej domácnosti by mal patriť nôž šéfkuchára, nôž na zeleninu a nôž na chlieb. Nôž šéfkuchára je považovaný za veľmi praktický. So širokou čepeľou je vhodný na mnoho rôznych techník krájania. Je k dispozícii v rôznych dĺžkach; odporúčame začať nožom s 20 cm čepeľou. Ak veľa varíte, môžete si kúpiť druhý nôž s kratšou, 15 cm čepeľou.

Nože na mäso, filetovacie a lúpacie sú súčasťou základnej výbavy amatérskych kuchárov rovnako ako špikovací nôž. Vďaka špeciálnym čepeliam sú ázijské nože, ako je čínsky nôž šéfkuchára a nôž Santoku, čoraz populárnejšie aj mimo Áziu. Jedná sa o investíciu, ktorá sa vášnivým kuchárom skutočne oplatí.

Nezabudnite tiež na ocieľku a dosku na krájanie, ktoré sú tiež základným vybavením každej kuchyne.
 
18_9171_6032_400.jpg
Nová kolekcia nožov WMF Kineo

Kvalita sa schádza s dizajnom - nová dizajnová rada Kineo kombinuje estetiku, funkčnosť a najvyššie štandardy kvality. Inšpirovaná modernou architektúrou a hraním s kontrastmi, kombinuje vizuálnu sofistikovanosť s nadčasovou krásou. Nový rad nožov zaujme moderným elegantným vzhľadom, ktorý je dokonale doplnený ergonomicky tvarovanými plastovými rukoväťami, takže nože pohodlne padnú do ruky. Rad nožov Kineo zahŕňa celkom 9 rôznych nožov - od bežných všestranných nožov po nôž šéfkuchára a čínske sekáčiky. Hoci čepele nie sú vyrobené tradičným procesom kovania, vlastnosti špeciálne kalenej nerezovej ocele sú vynikajúce.
malé (2).jpg
Nová kolekcia nožov WMF Sequence

Navrhnuté k dokonalosti - takýmto sloganom sa môže pýšiť nový rad WMF Sequence, ktorý upúta sviežim a nadčasovým dizajnom. Nože sú vybavené ergonomicky formovanými rukoväťami s nitmi z nehrdzavejúcej ocele, ktoré garantujú bezpečný a pohodlný úchop. Čepele sú vyrobené novou technológiou zo špeciálnej nehrdzavejúcej ocele a môžu sa pýšiť označením WMF Performance Cut, takže vynikajúca a dlhodobá ostrosť je zaručená. Nože tejto rady sú k dostaniu exkluzívne v obchodoch Home & Cook.
malé (1).jpg
Kolekcia nožov WMF Grand Class

Dotyk nostalgie spojený s najmodernejším spracovaním - to zhŕňa rad WMF Grand Class. Dizajn rukovätí s nitmi z nehrdzavejúcej ocele pripomína tradičné remeselné spracovanie z minulosti a zaručuje optimálnu hygienu, ergonomický tvar a na záver pohodlnú a bezpečnú manipuláciu. Podpera slúži k ochrane prstov pri krájaní. Rovnako ako všetky WMF nože sú aj nože radu Grand Class vyrobené zo špeciálnej nehrdzavejúcej ocele, kovanej po celej jej dĺžke. Technológia Performance Cut poskytuje čepeliam výnimočnú, dlhodobú ostrosť.
malé (4).jpg
Kolekcia nožov WMF Spitzenklasse Plus

Vysoko kvalitné čepele; rukoväte, ktoré akoby pre vás boli stvorené a bezkonkurenčný výber - kolekcia Spitzenklasse Plus je klasika medzi WMF nožmi. Nový svieži dizajn sa vyznačuje zaoblenými okrajmi rukovätí pre príjemnejšie uchopenie. Nitované rukoväte a bezšvové spracovanie zaručujú čistú, bezpečnú a spoľahlivú prácu. Sortiment tejto kolekcie je veľmi rozmanitý a ponúka nože pre každého kuchára a každú ingredienciu - od klasiky, akou je nôž šéfkuchára, nôž na zeleninu a viacúčelový nôž, až po Santoku a steakové nože. 
malé (5).jpg
Kolekcia nožov WMF Grand Gourmet

Nože z kolekcie Grand Gourmet sú vrcholom každej kuchyne. Vyrobené kompletne z nehrdzavejúcej ocele spájajú štýlový dizajn a vysokú funkčnosť. Rukoväte z Cromargan® sú príjemné na uchopenie, bezpečné a garantujú hygienické použitie. Okrem klasiky, akou je napríklad univerzálny nôž, nôž šéfkuchára a nôž na chlieb, séria Grand Gourmet zahŕňa tiež vykosťovacie, filetovacie a Santoku nože. Dizajn aj použitý materiál sú vhodné na gravírovanie - môžete tak získať jedinečný nôž, či niekoho obdarovať veľmi osobným darčekom.
malé (6).jpg
Kolekcia nožov WMF Chef's Edition

Ako už napovedá názov, kolekcia Chef 's Edition bola vyrobená pre profesionálov a tých, ktorí pri príprave vyžadujú maximálnu presnosť. Nože z tohto radu boli vyvinuté s hladkými prechodmi medzi čepeľou, chrbtom a rukoväťou. Vďaka tomu nemajú žiadne ostré hrany, perfektne padnú do ruky a bez námahy naporcujú najsilnejší kus mäsa či tú najtvrdšiu zeleninu. Bezšvové spracovanie zaručuje veľmi ľahké čistenie a maximálnu hygienu.
malé (3).jpg